Winterberg | accommodaties wintersport | actief | reizen in/naar Winterberg | reisinfo | weer & beste reistijd | links

Het weer in Winterberg

Het klimaat van Winterberg kenmerkt zich door de een aangename warme zomerperiode en koele en soms koude winterperiode. Hierdoor is het klimaat van Winterberg het gehele jaar geschikt voor verschillende buitensporten. In de wintermaanden kun je hier fantastisch skiŽn, langlaufen en bobsleeŽn. In de andere maanden van het jaar leent het klimaat van Winterberg zich uitstekend voor allerlei andere buitensportactiviteiten. Waar je in Winterberg echter wel rekening mee moet houden is de hoogte waarop het dorp ligt. Winterberg ligt namelijk op bijna zevenhonderd meter hoogte, waardoor het klimaat hier soms sterk afwijkt van het klimaat van de omliggende dorpen.

Winterberg bezienswaardigheden

Winterberg is niet alleen een wintersport-, fiets- en wandelbestemming. Er is ook wel wat te zien en te doen in Winterberg en de directe omgeving van Winterberg.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor Winterberg samengesteld:
Winterberg bezienswaardigheden top 10

Klimaat

Winterberg heeft net als Nederland het overgrote deel van het westelijke deel van Duitsland een gematigd maritiem klimaat. Het klimaat In Winterberg is ondanks zijn inlandse ligging sterk beÔnvloed door de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Alleen als de wind uit het oosten komt is de invloed van de zee niet meer merkbaar. Op deze dagen is het een stuk kouder en guurder dan op de dagen dat de wind bijvoorbeeld uit het westen of het noorden komt. Typerend voor het gematigde maritieme klimaat zijn de relatief koele wintermaanden en de milde zomers. De neerslag is vrij gelijkmatig over het jaar verdeeld.

Neerslag

De gemiddeld jaarlijkse neerslag valt sterk te vergelijken met de neerslagcijfers die wij in Nederland gewend zijn. De neerslagpieken liggen in de zomer- en de wintermaanden. De lente- en herfstmaanden zijn iets droger. In de zomermaanden bestaat de neerslag voornamelijk uit stevige zomerse buien. In de winterperiode zal op de koudste dagen van het jaar de neerslag hoofdzakelijk uit sneeuw en of natte sneeuw bestaan. Valt deze niet, dan komen de sneeuwkanonnen in werking zodat er toch geskied kan worden in Winterberg. De hoeveelheid sneeuw die er in Winterberg valt is erg verschillend per jaar. In sommige winters valt er hier meer dan een meter sneeuw en in sommige winters zijn de sneeuwvlokjes ver te zoeken. Dit is het nadeel van een relatief dichtbij huis wintersportgebied. Gemiddeld genomen zijn er vijftien tot zestien dagen per maand met neerslag.

Zon in Winterberg

De zon in Winterberg kan erg aangenaam zijn, zowel in de zomer als in de wintermaanden. In de zomermaanden zorgt dit zonnetje ervoor dat de temperatuur hier kan oplopen tot dertig graden Celsius. Temperaturen boven de dertig graden Celsius komen hier wel voor, maar zijn wel een uitzondering. Op deze warme dagen is het heerlijk om in de schaduwrijke bossen rond het dorp te wandelen of te fietsen. Zorg er dan wel voor dat je goed bent ingesmeerd met zonnebrand en dat je voldoende water meeneemt. In de winterperiode zorgt dit zelfde zonnetje ervoor dat het uit de wind in de zon het heerlijk vertoeven is. Dit komt mede door de reflectie van de zon in de sneeuw. Ook op deze zonnige dagen is het verstandig om in ieder geval je gezicht in te smeren met zonnebrand.

Winter in Winterberg

De winters in Winterberg zijn koud maar niet extreem koud met temperaturen ver onder het vriespunt. De gemiddelde dagtemperatuur ligt in deze periode net iets boven het vriespunt. In de avond en nacht komt kwik net onder het vriespunt. Januari is gemiddeld genomen de koudste maand van het jaar met gemiddelde nachttemperaturen van min vier graden Celsius. In extreme gevallen kan het kwik in Winterberg dalen tot min tien tot min vijftien, maar veel verder zal het kwik hier niet zakken. In de wintermaanden sneeuwt het met regelmaat in Winterberg. Dit is nog geen garantie voor een geslaagde wintersportvakantie, maar de kans op sneeuw is hier al een stuk groter dan bijvoorbeeld in de Ardennen. Als het gesneeuwd heeft in Winterberg ziet het dorp er gelijk uit als de ideale wintersportbestemming. Op de dagen dat er sneeuw tekort is worden de sneeuwkanonnen aangezet zodat de pistes nog goed gebruikt kunnen worden.

Weersextremen in Winterberg

Doordat het klimaat in Winterberg stekt beÔnvloed wordt door de warme golfstroom van de Noordzee en de Atlantische Oceaan komen er maar zelden echte weersextremen voor. De weersextremen die er voor kunnen komen zijn overmatige sneeuwval of hevige regenbuien, maar ook deze zijn vaak van tijdelijke aard. Door de beschutte ligging van Winterberg komen extreem harde winden in dit gebied niet zo snel voor. Je dient er echter wel rekening mee te houden dat de weersomstandigheden in Winterberg of op de omliggende heuvels erg kunnen verschillen met de weersomstandigheden in de lager gelegen delen in de buurt van het dorp.

Klimaattabel

 

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
water
temperatuur (įC)
januari 1 -4 1 uur 16 dagen 95 mm n.v.t.
februari 3 -2 3 uur 13 dagen 97 mm n.v.t.
maart 8 -1 4 uur 15 dagen 58 mm n.v.t.
april 13 5 5 uur 15 dagen 57 mm n.v.t.
mei 18 8 7 uur 16 dagen 88 mm n.v.t.
juni 21 12 7 uur 15 dagen 99 mm n.v.t.
juli 23 13 7 uur 14 dagen 92 mm n.v.t.
augustus 23 13 7 uur 14 dagen 97 mm n.v.t.
september 20 10 5 uur 13 dagen 60 mm n.v.t.
oktober 14 6 3 uur 13 dagen 57 mm n.v.t.
november 7 2 2 uur 15 dagen 54 mm n.v.t.
december 3 -2 1 uur 16 dagen 82 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - dť Nederlandstalige klimaatsite

Beste reistijd

Er is voor Winterberg eigenlijk geen beste reisperiode. Dit is namelijk erg afhankelijk van het doel van je bezoek aan Winterberg. De grootste kans op sneeuw en winterweer heb je vanaf half december tot en met half maart. Ook in de periode hiervoor en hierna heb je nog een kleine kans op winters weer in Winterberg.

Wil je echter gaan fietsen of wandelen in Winterberg dan kun je het beste in het voor- of najaar een bezoek brengen aan het dorp. In deze maanden is de temperatuur al aangenaam, maar zal de zon nog niet krachtig branden. Dit zijn beide tegelijkertijd de droogste periodes van het jaar.

De zomermaanden zijn tevens een ideale periode om een bezoek te brengen aan Winterberg. De tempraturen zijn er dan aangenaam en liggen gemiddeld boven de twintig graden Celsius. Hierdoor is deze periode erg geschikt voor verschillende buitenactiviteiten. Kortom, elke periode is geschikt voor een bezoek aan Winterberg.

Meer info over Winterberg

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Winterberg:
Winterberg informatie
Winterberg startpagina
Winterberg tips
Winterberg weer & klimaat

© teksten & foto's Mediajam i.s.m. Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy